Tartalom

Geldingadalsgos

Elképzelhető hogy van akinek nem mond sokat a fenti cím, így segítünk egy kicsit: Izland, Reykjanes- félsziget.

Igen, ismét egy vulkánról van szó, melynek kitörését januárban, februárban eléggé valószínűtlennek gondolták. Az elképzelés az volt hogy csak az egymás mellett elmozduló kőzetlemezek okozzák a megnövekedett földrengés gyakoriságot (február második felében volt olyan két nap amikor ötezernél több rengést regisztráltak, ezek közül egyre több a 3-as magnitudó fölötti). Az izlandi meteorológiai szolgálat- hozzájuk tartozik a földrengés megfigyelés is-márciusi műholdkép elemzése alapján egyértelműen magmatevékenységhez kötötte a rengéseket. A későbbiekben hőkamerás drónos felvételek és a regionális szintemelkedés is alátámasztották a feltevést, hogy a magma felnyomulása a kiváltó ok.

Szintemelkedés mértéke 2023 márciusi mérések alapján (Forrás: https://en.vedur.is/ )

 

Ekkor még három lehetséges alternatíva volt, mely szerint az aktivitás megszűnik és ismét egy csendesebb fázis következik, vagy a magma feljebb nyomul de nem tör ki hanem a mélyben megszilárdul, harmadikként pedig felmerült a kitörés lehetősége. Itt semmi esetre sem beszélhetünk egy Tongai típusú kitörésről, Izland geológiai adottságai a "csendesen" lezajló hasadékvulkánosságnak adnak lehetőséget. Természetesen ennek is megvannak a veszélyei, már február második felében kiadták a figyelmeztetést hogy mérgező gázok miatt a környék barlangjai nem látogathatók (ezek valójában jobbára lávaalagutak).

2021. március 19-én este 20 óra 45 perc, megindult a kitörés (klikk ide)

A láva kiömlése egyenlőre nme hozott megnyugvást, márciustól júliusig folyamatosan nőtt a földrengések erőssége, júliusban már nem volt ritka a 4- 5.2 közötti rengés sem.

Ez a link, egy videóra mutat, ahol megjelenítették az eddigi rengések számát, nagyságát, centrumát (klikk ide)

Az azóta eltelt időben a felszabadult gázok terjedési iránya, a láva okozta tüzek oltása határozza meg mennyire látogatható a kitörés

 

Források:

https://en.vedur.is/

https://icelandicvolcanos.is

https://helloizland.hu

https://photographingiceland.is